Jump to content
Morata

Dark Base Pro 900 Fan Controller Issue

9 hours ago, WoodenMarker said:

That indicates that the header you plugged the hub into is set to dc and not pwm.

I believe I have fixed it. I moved the fans to 2-4 so that the rpm reading is 0, and I changed the modes to PWM, along with using pump header 1 for the hub. Now, they are controlled and I have the minimum at 40% because under that seems to cause problems.

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP
Just now, WoodenMarker said:

What motherboard do you have?

MSI Sli Plus z370


Case: Dark Base Pro 900 (Black/Orange)
CPU: Delidded i7-8700K (4.8GHz/1.2V + Liquid Metal)
CPU Cooler: Noctua NH-D15S
Graphics Card: NVIDIA Geforce GTX 1080 Founders Edition
Motherboard: MSI Z370 SLI PLUS
RAM: Team T-Force Night Hawk RGB 32GB DDR4 3000 (2 x 16GB)
Storage (Boot): Samsung 960 EVO M.2 1TB NVMe
Storage (Games): SanDisk Ultra II 2.5" 960GB SATA III SSD
Storage (Other): 2x Seagate Desktop SSHD 4TB (8TB Total)
PSU: Dark Power Pro 11 1000W (80+ Platinum)
OS: Window 10 Home
Keyboard: Razer Blackwidow Chroma 2016
Mouse: Razer Mamba Wired/Wireless Chroma 2016
Mousemat: Razer Firefly Chroma Mousepad 2016
Headset: Logitech G533 Wireless Headset

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Morata said:

MSI Sli Plus z370

So the hub is plugged into sys_fan2? You should plug the hub into cpu_fan1 or pump_fan1 instead. Those two are pwm headers as opposed to the sys_fan headers which are dc. 


If you ever need help with a build, read the following before posting: /main/topic/3061-build-plan-thread-recommendations-please-read-before-posting/
Also, make sure to quote a post or tag a member when replying or else they won't get a notification that you replied to them.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, WoodenMarker said:

So the hub is plugged into sys_fan2? You should plug the hub into cpu_fan1 or pump_fan1 instead. Those two are pwm headers as opposed to the sys_fan headers which are dc. 

Are they DC only? Are you sure?


Case: Dark Base Pro 900 (Black/Orange)
CPU: Delidded i7-8700K (4.8GHz/1.2V + Liquid Metal)
CPU Cooler: Noctua NH-D15S
Graphics Card: NVIDIA Geforce GTX 1080 Founders Edition
Motherboard: MSI Z370 SLI PLUS
RAM: Team T-Force Night Hawk RGB 32GB DDR4 3000 (2 x 16GB)
Storage (Boot): Samsung 960 EVO M.2 1TB NVMe
Storage (Games): SanDisk Ultra II 2.5" 960GB SATA III SSD
Storage (Other): 2x Seagate Desktop SSHD 4TB (8TB Total)
PSU: Dark Power Pro 11 1000W (80+ Platinum)
OS: Window 10 Home
Keyboard: Razer Blackwidow Chroma 2016
Mouse: Razer Mamba Wired/Wireless Chroma 2016
Mousemat: Razer Firefly Chroma Mousepad 2016
Headset: Logitech G533 Wireless Headset

Link to post
Share on other sites
Just now, Morata said:

Are they DC only? Are you sure?

It's in the motherboard manual.

240aa44b6319541c936b676406e8add5.png


If you ever need help with a build, read the following before posting: /main/topic/3061-build-plan-thread-recommendations-please-read-before-posting/
Also, make sure to quote a post or tag a member when replying or else they won't get a notification that you replied to them.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
2 minutes ago, WoodenMarker said:

It's in the motherboard manual.

240aa44b6319541c936b676406e8add5.png

 

I think you can switch them, but I will try that, give me 5-10 minutes to do this.


Case: Dark Base Pro 900 (Black/Orange)
CPU: Delidded i7-8700K (4.8GHz/1.2V + Liquid Metal)
CPU Cooler: Noctua NH-D15S
Graphics Card: NVIDIA Geforce GTX 1080 Founders Edition
Motherboard: MSI Z370 SLI PLUS
RAM: Team T-Force Night Hawk RGB 32GB DDR4 3000 (2 x 16GB)
Storage (Boot): Samsung 960 EVO M.2 1TB NVMe
Storage (Games): SanDisk Ultra II 2.5" 960GB SATA III SSD
Storage (Other): 2x Seagate Desktop SSHD 4TB (8TB Total)
PSU: Dark Power Pro 11 1000W (80+ Platinum)
OS: Window 10 Home
Keyboard: Razer Blackwidow Chroma 2016
Mouse: Razer Mamba Wired/Wireless Chroma 2016
Mousemat: Razer Firefly Chroma Mousepad 2016
Headset: Logitech G533 Wireless Headset

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Morata said:

I think you can switch them, but I will try that, give me 5-10 minutes to do this.

No, you can't. The dc headers don't support pwm. There's a diagram in the manual right below the one I posted of how the headers are wired and the 4th header provides no signal.


If you ever need help with a build, read the following before posting: /main/topic/3061-build-plan-thread-recommendations-please-read-before-posting/
Also, make sure to quote a post or tag a member when replying or else they won't get a notification that you replied to them.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
10 minutes ago, WoodenMarker said:

No, you can't. The dc headers don't support pwm. There's a diagram in the manual right below the one I posted of how the headers are wired and the 4th header provides no signal.

No change, same 0 rpm, no control using pump header.


Case: Dark Base Pro 900 (Black/Orange)
CPU: Delidded i7-8700K (4.8GHz/1.2V + Liquid Metal)
CPU Cooler: Noctua NH-D15S
Graphics Card: NVIDIA Geforce GTX 1080 Founders Edition
Motherboard: MSI Z370 SLI PLUS
RAM: Team T-Force Night Hawk RGB 32GB DDR4 3000 (2 x 16GB)
Storage (Boot): Samsung 960 EVO M.2 1TB NVMe
Storage (Games): SanDisk Ultra II 2.5" 960GB SATA III SSD
Storage (Other): 2x Seagate Desktop SSHD 4TB (8TB Total)
PSU: Dark Power Pro 11 1000W (80+ Platinum)
OS: Window 10 Home
Keyboard: Razer Blackwidow Chroma 2016
Mouse: Razer Mamba Wired/Wireless Chroma 2016
Mousemat: Razer Firefly Chroma Mousepad 2016
Headset: Logitech G533 Wireless Headset

Link to post
Share on other sites
Just now, Morata said:

No change, same 0 rpm, no control using pump header.

Are the fans changing speed? Is there a fan plugged into the first fan header on the hub?


If you ever need help with a build, read the following before posting: /main/topic/3061-build-plan-thread-recommendations-please-read-before-posting/
Also, make sure to quote a post or tag a member when replying or else they won't get a notification that you replied to them.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
41 minutes ago, WoodenMarker said:

Are the fans changing speed? Is there a fan plugged into the first fan header on the hub?

Can confirm the front panel thing actually does something, they are just so quiet. What I can say is that all fan headers on the mobo are PWM, and the controller only allows one fan to be PWM controlled.


Case: Dark Base Pro 900 (Black/Orange)
CPU: Delidded i7-8700K (4.8GHz/1.2V + Liquid Metal)
CPU Cooler: Noctua NH-D15S
Graphics Card: NVIDIA Geforce GTX 1080 Founders Edition
Motherboard: MSI Z370 SLI PLUS
RAM: Team T-Force Night Hawk RGB 32GB DDR4 3000 (2 x 16GB)
Storage (Boot): Samsung 960 EVO M.2 1TB NVMe
Storage (Games): SanDisk Ultra II 2.5" 960GB SATA III SSD
Storage (Other): 2x Seagate Desktop SSHD 4TB (8TB Total)
PSU: Dark Power Pro 11 1000W (80+ Platinum)
OS: Window 10 Home
Keyboard: Razer Blackwidow Chroma 2016
Mouse: Razer Mamba Wired/Wireless Chroma 2016
Mousemat: Razer Firefly Chroma Mousepad 2016
Headset: Logitech G533 Wireless Headset

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Really annoying, my front fans still aren’t controlled by me.


Case: Dark Base Pro 900 (Black/Orange)
CPU: Delidded i7-8700K (4.8GHz/1.2V + Liquid Metal)
CPU Cooler: Noctua NH-D15S
Graphics Card: NVIDIA Geforce GTX 1080 Founders Edition
Motherboard: MSI Z370 SLI PLUS
RAM: Team T-Force Night Hawk RGB 32GB DDR4 3000 (2 x 16GB)
Storage (Boot): Samsung 960 EVO M.2 1TB NVMe
Storage (Games): SanDisk Ultra II 2.5" 960GB SATA III SSD
Storage (Other): 2x Seagate Desktop SSHD 4TB (8TB Total)
PSU: Dark Power Pro 11 1000W (80+ Platinum)
OS: Window 10 Home
Keyboard: Razer Blackwidow Chroma 2016
Mouse: Razer Mamba Wired/Wireless Chroma 2016
Mousemat: Razer Firefly Chroma Mousepad 2016
Headset: Logitech G533 Wireless Headset

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, WoodenMarker said:

No, you can't. The dc headers don't support pwm. There's a diagram in the manual right below the one I posted of how the headers are wired and the 4th header provides no signal.

It says "default". Meaning that they are set to DC from box. Below pic showing how pins respond when setting is changed.


^^^^ That's my post ^^^^
<-- This is me --- That's your scrollbar -->
vvvv Who's there? vvvv

Link to post
Share on other sites
51 minutes ago, Morata said:

Can confirm the front panel thing actually does something, they are just so quiet. What I can say is that all fan headers on the mobo are PWM, and the controller only allows one fan to be PWM controlled.

The hub only sends the rpm from the first fan header to the motherboard and splits a signal from the motherboard to the fans on the hub. 

50 minutes ago, Morata said:

Really annoying, my front fans still aren’t controlled by me.

What headers are they being powered off of?

7 minutes ago, LoGiCalDrm said:

It says "default". Meaning that they are set to DC from box. Below pic showing how pins respond when setting is changed.

Thanks for the correction. I had suspicions on whether changing the mode was working due to the difficulties the OP was having.


If you ever need help with a build, read the following before posting: /main/topic/3061-build-plan-thread-recommendations-please-read-before-posting/
Also, make sure to quote a post or tag a member when replying or else they won't get a notification that you replied to them.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
3 minutes ago, WoodenMarker said:

The hub only sends the rpm from the first fan header to the motherboard and splits a signal from the motherboard to the fans on the hub. 

What headers are they being powered off of?

Thanks for the correction. I had suspicions on whether changing the mode was working due to the difficulties the OP was having.

Whenever I change rpm or PWM or power requirements, the front 2 fans don’t change.


Case: Dark Base Pro 900 (Black/Orange)
CPU: Delidded i7-8700K (4.8GHz/1.2V + Liquid Metal)
CPU Cooler: Noctua NH-D15S
Graphics Card: NVIDIA Geforce GTX 1080 Founders Edition
Motherboard: MSI Z370 SLI PLUS
RAM: Team T-Force Night Hawk RGB 32GB DDR4 3000 (2 x 16GB)
Storage (Boot): Samsung 960 EVO M.2 1TB NVMe
Storage (Games): SanDisk Ultra II 2.5" 960GB SATA III SSD
Storage (Other): 2x Seagate Desktop SSHD 4TB (8TB Total)
PSU: Dark Power Pro 11 1000W (80+ Platinum)
OS: Window 10 Home
Keyboard: Razer Blackwidow Chroma 2016
Mouse: Razer Mamba Wired/Wireless Chroma 2016
Mousemat: Razer Firefly Chroma Mousepad 2016
Headset: Logitech G533 Wireless Headset

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
4 minutes ago, WoodenMarker said:

The hub only sends the rpm from the first fan header to the motherboard and splits a signal from the motherboard to the fans on the hub. 

What headers are they being powered off of?

Thanks for the correction. I had suspicions on whether changing the mode was working due to the difficulties the OP was having.

The controller is useless in its current state.


Case: Dark Base Pro 900 (Black/Orange)
CPU: Delidded i7-8700K (4.8GHz/1.2V + Liquid Metal)
CPU Cooler: Noctua NH-D15S
Graphics Card: NVIDIA Geforce GTX 1080 Founders Edition
Motherboard: MSI Z370 SLI PLUS
RAM: Team T-Force Night Hawk RGB 32GB DDR4 3000 (2 x 16GB)
Storage (Boot): Samsung 960 EVO M.2 1TB NVMe
Storage (Games): SanDisk Ultra II 2.5" 960GB SATA III SSD
Storage (Other): 2x Seagate Desktop SSHD 4TB (8TB Total)
PSU: Dark Power Pro 11 1000W (80+ Platinum)
OS: Window 10 Home
Keyboard: Razer Blackwidow Chroma 2016
Mouse: Razer Mamba Wired/Wireless Chroma 2016
Mousemat: Razer Firefly Chroma Mousepad 2016
Headset: Logitech G533 Wireless Headset

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Morata said:

Whenever I change rpm or PWM or power requirements, the front 2 fans don’t change.

Did you plug the front fans into the 3pin headers on the hub? The hub only supports one of the pwm / dc modes at a time.

FYI, there's an Edit button on your posts that can be used to add more info instead of making another post.


If you ever need help with a build, read the following before posting: /main/topic/3061-build-plan-thread-recommendations-please-read-before-posting/
Also, make sure to quote a post or tag a member when replying or else they won't get a notification that you replied to them.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
2 minutes ago, WoodenMarker said:

Did you plug the front fans into the 3pin headers on the hub? The hub only supports one of the pwm / dc modes at a time.

FYI, there's an Edit button on your posts that can be used to add more info instead of making another post.

They are 4 pin fans, shouldn’t they be plugged into the 4 pin headers? How come Be Quiet had the fans on slots 2-4 pre routed. I’m just super confused why all 3 fans don’t run at the same speeds when I connect them using a fan controller, am I missing something here? Shouldn’t all 3 fans run at the same speed when connected to a fan controller?


Case: Dark Base Pro 900 (Black/Orange)
CPU: Delidded i7-8700K (4.8GHz/1.2V + Liquid Metal)
CPU Cooler: Noctua NH-D15S
Graphics Card: NVIDIA Geforce GTX 1080 Founders Edition
Motherboard: MSI Z370 SLI PLUS
RAM: Team T-Force Night Hawk RGB 32GB DDR4 3000 (2 x 16GB)
Storage (Boot): Samsung 960 EVO M.2 1TB NVMe
Storage (Games): SanDisk Ultra II 2.5" 960GB SATA III SSD
Storage (Other): 2x Seagate Desktop SSHD 4TB (8TB Total)
PSU: Dark Power Pro 11 1000W (80+ Platinum)
OS: Window 10 Home
Keyboard: Razer Blackwidow Chroma 2016
Mouse: Razer Mamba Wired/Wireless Chroma 2016
Mousemat: Razer Firefly Chroma Mousepad 2016
Headset: Logitech G533 Wireless Headset

Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, Morata said:

Whenever I change rpm or PWM or power requirements, the front 2 fans don’t change.

What do you mean by changing power requirements? How are you trying to change rpm? Are you referring to switching between pwm and dc mode? If so, which mode are you changing to?

What fans do you have and which header is each fan plugged into?


If you ever need help with a build, read the following before posting: /main/topic/3061-build-plan-thread-recommendations-please-read-before-posting/
Also, make sure to quote a post or tag a member when replying or else they won't get a notification that you replied to them.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
7 minutes ago, WoodenMarker said:

What do you mean by changing power requirements? How are you trying to change rpm? Are you referring to switching between pwm and dc mode? If so, which mode are you changing to?

What fans do you have and which header is each fan plugged into?

The fan hub is plugged into sys fan 4, and the 3 fans are plugged into the 4 pin headers on the fan hub, 1-3. I’m just trying to figure out why they all don’t run at the same speed.


Case: Dark Base Pro 900 (Black/Orange)
CPU: Delidded i7-8700K (4.8GHz/1.2V + Liquid Metal)
CPU Cooler: Noctua NH-D15S
Graphics Card: NVIDIA Geforce GTX 1080 Founders Edition
Motherboard: MSI Z370 SLI PLUS
RAM: Team T-Force Night Hawk RGB 32GB DDR4 3000 (2 x 16GB)
Storage (Boot): Samsung 960 EVO M.2 1TB NVMe
Storage (Games): SanDisk Ultra II 2.5" 960GB SATA III SSD
Storage (Other): 2x Seagate Desktop SSHD 4TB (8TB Total)
PSU: Dark Power Pro 11 1000W (80+ Platinum)
OS: Window 10 Home
Keyboard: Razer Blackwidow Chroma 2016
Mouse: Razer Mamba Wired/Wireless Chroma 2016
Mousemat: Razer Firefly Chroma Mousepad 2016
Headset: Logitech G533 Wireless Headset

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, Morata said:

The fan hub is plugged into sys fan 4, and the 3 fans are plugged into the 4 pin headers on the fan hub, 1-3. I’m just trying to figure out why they all don’t run at the same speed.

How are you determining that they aren't running at the same speed?


If you ever need help with a build, read the following before posting: /main/topic/3061-build-plan-thread-recommendations-please-read-before-posting/
Also, make sure to quote a post or tag a member when replying or else they won't get a notification that you replied to them.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
12 minutes ago, WoodenMarker said:

How are you determining that they aren't running at the same speed?

The fact that when I set them to 0, 2 are running, 1 is not.


Case: Dark Base Pro 900 (Black/Orange)
CPU: Delidded i7-8700K (4.8GHz/1.2V + Liquid Metal)
CPU Cooler: Noctua NH-D15S
Graphics Card: NVIDIA Geforce GTX 1080 Founders Edition
Motherboard: MSI Z370 SLI PLUS
RAM: Team T-Force Night Hawk RGB 32GB DDR4 3000 (2 x 16GB)
Storage (Boot): Samsung 960 EVO M.2 1TB NVMe
Storage (Games): SanDisk Ultra II 2.5" 960GB SATA III SSD
Storage (Other): 2x Seagate Desktop SSHD 4TB (8TB Total)
PSU: Dark Power Pro 11 1000W (80+ Platinum)
OS: Window 10 Home
Keyboard: Razer Blackwidow Chroma 2016
Mouse: Razer Mamba Wired/Wireless Chroma 2016
Mousemat: Razer Firefly Chroma Mousepad 2016
Headset: Logitech G533 Wireless Headset

Link to post
Share on other sites
Just now, Morata said:

The fact that when I set them to 0, 2 are running, 1 is not.

That indicates that the header you plugged the hub into is set to dc and not pwm.


If you ever need help with a build, read the following before posting: /main/topic/3061-build-plan-thread-recommendations-please-read-before-posting/
Also, make sure to quote a post or tag a member when replying or else they won't get a notification that you replied to them.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Try some basic hardware troubleshooting. Have you tried eliminating the fan hub from your config and just plugging in the fans directly to the mobo? If from there you are able to control the speeds of the fans it would point towards a problem with the hub. Also, have you tried removing the case's fan controller and trying the same thing? Best to find the route of the issue and repair / return. 

 

**this reply was sent before i noticed there was a second page. My bad.**

Edited by Alcam

I'll try help you out. I'm partial to certain vendors but I'll never pretend to know something I don't. Stay cool. 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP · Best Answer
9 hours ago, WoodenMarker said:

That indicates that the header you plugged the hub into is set to dc and not pwm.

I believe I have fixed it. I moved the fans to 2-4 so that the rpm reading is 0, and I changed the modes to PWM, along with using pump header 1 for the hub. Now, they are controlled and I have the minimum at 40% because under that seems to cause problems.


Case: Dark Base Pro 900 (Black/Orange)
CPU: Delidded i7-8700K (4.8GHz/1.2V + Liquid Metal)
CPU Cooler: Noctua NH-D15S
Graphics Card: NVIDIA Geforce GTX 1080 Founders Edition
Motherboard: MSI Z370 SLI PLUS
RAM: Team T-Force Night Hawk RGB 32GB DDR4 3000 (2 x 16GB)
Storage (Boot): Samsung 960 EVO M.2 1TB NVMe
Storage (Games): SanDisk Ultra II 2.5" 960GB SATA III SSD
Storage (Other): 2x Seagate Desktop SSHD 4TB (8TB Total)
PSU: Dark Power Pro 11 1000W (80+ Platinum)
OS: Window 10 Home
Keyboard: Razer Blackwidow Chroma 2016
Mouse: Razer Mamba Wired/Wireless Chroma 2016
Mousemat: Razer Firefly Chroma Mousepad 2016
Headset: Logitech G533 Wireless Headset

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Sign in

Already have an account? Sign in here.



  • Recently Browsing 0 members

    No registered users viewing this page.

Last Topics

how much can you pawn an xbox 360 for asus rt n66u access point bios on asus laptop project 64 xbox 360 controller setup selling games at gamestop for cash gamestop xbox 360 controller driver how much do pawn shops pay for xbox 360 games memory for xbox 360 gamestop command and conquer generals contra trading in a xbox 360 at gamestop sell xbox 360 games for cash trading in an xbox 360 windows 7 this copy is not genuine pvp net kernel not responding xbox 360 plug in controller sword art online english dubbed episode 1 generals zero hour no cd generic xbox 360 controller command and conquer generals cheats pc xbox 360 controller image for xpadder xbox 360 controller windows driver setup linksys access point sword art online watch dubbed turn router into wifi repeater syncing outlook calendar with icloud pvp kernel not working patcher kernel has stopped working xbox 360 wireless controller with play and charge kit cisco smart wifi login cannot connect to unifi windows 7 7601 key microsoft wired controller for windows how to bypass password on asus laptop how much will i get for gta 5 at gamestop zero hour patch 1.04


×